El suport tancat que Vox va brindar a Donald Trump després de la seva victòria electoral i l’arribada a la Casa Blanca ha situat la formació en un escenari incòmode pel que fa a la política aranzelària i el seu impacte a
Espanya, del qual ahir va mirar de sortir. “És una mala notícia”, va assenyalar el portaveu econòmic al Congrés, José María Figaredo. La formació de Santiago Abascal va relativitzar inicialment l’estratègia de Washington, ja que va subratllar –es va dir– que cada país té dret a defensar els seus interessos legítims. I s’admet que hi va haver una confusió en el missatge que ara es mira de corregir.
Ahir, amb la decisió consumada i l’impacte quantificat sobre la taula, Vox va voler traslladar una “crítica absoluta” a la decisió de l’ Administració Trump. Però una crítica que es va acompanyar sobretot d’una càrrega de fons contra les polítiques fiscals del Govern de Pedro Sánchez i també de la Unió Europea capitanejada per Ursula von der Leyen. Els aranzels, va dir Figaredo, cauen sobre una “indústria, una Espanya, una Europa debilitades”. La formació d’extrema dreta va posar el focus en el “ Pacte Verd i les normes derivades de l’Agenda 2030” perquè entén que d’aquí es deriven polítiques fiscals lesives per a la indústria i el camp espanyol. Es gira el centre d’atenció, i a partir de dilluns Vox començarà a desgranar les mesures que presentarà al Congrés per “alliberar” la indústria espanyola de càrregues fiscals i amb una especial atenció al sector del camp.
Vox transmet al PP el malestar per les paraules de Feijóo, que va acusar Abascal de falta de patriotisme
No és que Vox canviï la seva línia en la política exterior i respecte a la gestió global de Trump, sinó que, segons s’assenyala des del partit, hi ha sintonies i també desavinences en algunes matèries. En aquest context de les relacions amb els EUA, van ser especialment mal rebudes les crítiques d’Alberto Núñez Feijóo a Santiago Abascal, i així es va fer arribar a la seu del carrer Génova. El president popular va acusar Vox de mantenir un “silenci connivent” i de falta de patriotisme. Abascal el va acusar de mentider, de “continuar donant suport al Pacte Verd i tota la porqueria ideològica, de fer costat al socialisme a Brussel·les i de continuar “cooperant amb el Partit Comunista Xinès”. Es va recordar al PP que l’enemic polític a Espanya continua sent Sánchez.
El portaveu econòmic havia demanat al Govern espanyol que hi hagi una negociació amb Trump en tant que considera que és més interessant mantenir les relacions comercials amb els EUA que amb la Xina. Després de les posicions confuses sobre els aranzels, Vox vol tornar a subratllar que la seva política es basa a “protegir els nostres”.