Una vintena de persones, amb una àmplia majoria de senyores i alguna jove, es reuneixen al centre d’informació i recursos per a dones Vil·la Pepita d’Esplugues de Llobregat. Ja és de nit. L’objectiu de la trobada és fer un tomb en què elles aniran detectant punts de la via pública on no se senten segures. També comentaran propostes per millorar aquests llocs. A més de dos dinamitzadors de l’activitat, els acompanya una representació de l’Ajuntament, impulsor de la iniciativa, encapçalada per l’alcalde, Eduard Sanz: “Quan trobem punts negres, mirem d’actuar de manera immediata encara que sigui posant-hi uns focus. És impossible anar tan ràpid quan la demanda és canviar la il·luminació de tot un carrer”, afirma.
I de fet, sí, la gran majoria de demandes versen sobre la falta de llum als carrers. “Les zones fosques són les més perilloses”, considera Lydia Díaz, una jove col·laboradora de Protecció Civil que acudeix a la marxa exploratòria com a ciutadana. També perquè vol afegir el coneixement d’altres dones per al seu voluntariat. Díaz posa un exemple: “Viu entre dos carrers perfectament il·luminats, però just a la cruïlla hi ha com un petit parc tan fosc que fa por. Això amb un focus se solucionaria”.
La millora de la il·luminació dels carrers és la demanda més recurrent, però no l’única
La qüestió no només va de fanals, sinó també de la col·locació i del tipus de llum que emanen. Per posar-ne un exemple, no serveix de res la il·luminació si es veu tapada per un arbre que ha vist créixer la copa. “Em dona més seguretat la llum més blanca que no pas la càlida”, afegeix Díaz. D’altres reclamen simplement més intensitat de la llum i dobles fanals que il·luminin un carrer completament i no només en un punt. Passant pel camp de futbol de Can Vidalet, algunes de les assistents lamenten que el que realment il·lumina la via són els focus de l’estadi. De manera que, quan s’acabin els entrenaments, tot això quedarà fosc.
“Realment, a Esplugues complim tota la reglamentació sobre il·luminació”, intervé Claudia Acebrón, regidor d’Espai Públic de l’Ajuntament. “Però aquestes marxes ens van molt bé per millorar”, reconeix. No és la primera vegada que es fan.
La llum és el tema més recurrent, però no l’únic. Durant el passeig també es parla de gossos que van deslligats pels parcs, de la forma d’alguns portals...
“A mi, un aspecte que em dona seguretat és que hi hagi comerços”, assenyala la Tatiana Borrallo, una altra de les veïnes que participen en la trobada. La Carmen Sánchez, també assistent, coincideix amb la seva companya. “Al final, la seguretat ens la donem entre tots. Si hi ha més vida, hi ha més seguretat”, reflexionen sobre el comerç de barri, que no travessa el seu millor moment a les ciutats.
Quatre dies després de la marxa exploratòria, fonts de l’Ajuntament de Esplugues informen que, arran del passeig, al carrer Sant Salvador s’han girat totes les lluminàries per pal·liar la foscor de la vorera; al carrer Lleialtat s’han demanat dos difusors que estaven trencats; s’ha informat l’ Àrea Metropolitana de Barcelona que nombroses lluminàries del parc de la Solidaritat fallen, i a la plaça del Sol, s’ha canviat un focus fos i s’han netejat tres punts de llum que estaven molt bruts. Altres mesures trigaran més a arribar.