El 7 d’abril del 1935, ahir va fer 90 anys, es va inaugurar a so de bombo i platerets un nou pont per travessar les vies del tren a l’Hospitalet de Llobregat unint els barris de la Torrassa i Santa Eulàlia. Fins aleshores era perillós passar d’un barri a l’altre. Hi ha historiadors que recorden que es va dur a terme arran de les reivindicacions veïnals emparades per Josep Jordà, que va arribar a ser alcalde, però a qui després no el convidarien ni a l’estrena malgrat que vivia a pocs metres. De fet, el pont d’en Jordà és el nom de la infraestructura, també coneguda popularment com a pont de la Torrassa. Nou dècades després, aquella estructura de ferro declarada bé cultural d’ interès local ( BCIL) necessita una rehabilitació a causa del seu mal estat. I un altre cop són els veïns els que alcen la veu.
Ahir desenes de persones es van reunir allà per celebrar una festa d’aniversari reivindicativa. “Pont d’en Jordà, faig 90 anys i l’Ajuntament no em cuida”, hi deia a la pancarta que van penjar en un dels extrems. Van decorar el pont amb llaços de colors. “És una vergonya que el pont estigui així i també és perillós”, comenta Carme Rimbau, presidenta de l’associació Castell de Bellvís ( Acbalat), impulsora de la iniciativa. “ Fa anys que reclamem que es rehabiliti”, afegeix la també presidenta del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.
El guanyador del concurs públic per adequar la infraestructura hi va renunciar i ara es treballa per actualitzar el projecte
Des de l’Ajuntament s’aclareix que el pont no té danys estructurals. És a dir, no és que hagi de caure d’un dia per l’altre. Però sobretot quan plou el terra és relliscós i a sobre s’entolla i s’enfanga. Val més mirar per on es trepitja. A més, hi ha forats i punts rovellats que transmeten deixadesa.
“El meu primer record de la ciutat, quan vaig arribar amb 15 anys, és aquest pont. Té un valor sentimental”, considera Pepi Rodríguez, de la plataforma Stop Degradació Collblanc-La Torrassa, una nova associació que s’ha creat fa tan poc temps que es presentarà oficialment més endavant. “Això és història ferroviària, ja no es fan ponts d’aquest estil. I a sobre és que avui dia té molta utilitat, hi passen centenars de persones cada dia. Com hem arribat a tenir-lo així?”, es pregunta Jordi Prats, de l’ Associació d’Amics del Ferrocarril de l’Hospitalet.
Després de dos anys d’assistència tècnica, fonts de l’Ajuntament recorden que el 14 de febrer del 2023 es va aprovar el projecte executiu de rehabilitació del pont. Va ser adjudicat per 332.737 euros. Les obres s’havien d’acabar l’any passat, però abans de començar l’empresa “va renunciar a fer les obres per l’augment dels preus dels materials”. Les fonts del Consistori asseguren que “actualment, s’està treballant per contractar una empresa que revisi el projecte i actualitzi els preus dels materials. Quan es tingui el projecte actualitzat, s’hauran de licitar altre cop les obres”. D’altra banda, des de l’administra- ció municipal expressen que a l’es- tiu començarà la instal·lació d’unes “noves escales mecàniques per accedir al pont des de Santa Eulàlia”, en una actuació que diuen que s’acabarà al novembre.
A la festa d’aniversari també hi van assistir representants la Marea Pensionista, de les associacions de veïns Som Santa Eulàlia i Collblanc-la Torrassa i de partits de l’oposició al govern municipal del PSC. “És una vergonya, és un símbol d’aquests barris. El millor regal d’aniversari seria reactivar la licitació”, considera Sonia Esplugas, líder del PP local. Manuel Domínguez, portaveu de l’Hospitalet en Comú Podem, es mostra “indignat ”. “És cert allò de la licitació, però és que no s’hauria d’haver arribat a aquesta situació”, argumenta. Van ser els comuns els que van pactar els últims pressupostos municipals amb els socialistes. “Entre altres coses, es va negociar prioritzar aquesta licitació i la prospecció arqueològica del castell de Bellvís. Ara estem pressionant perquè es compleixi”, conclou.