La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, encara no s’ha reunit amb Donald Trump. La cúpula comunitària està tenint molts problemes per prendre contacte amb la nova Administració dels Estats Units, que prefereix tractar directament amb líders com el president francès, Emmanuel Macron, o la primera ministra italiana, Giorgia Meloni.
Però hi ha una excepció. L’únic de l’actual equip que ara per ara està tenint contacte directe amb els seus homòlegs dels Estats Units és un veterà diplomàtic eslovac anomenat Maros Sefcovic. Conegut a Brussel·les com a “ Big Maros” per la seva alta estatura, des de fa uns mesos és el comissari comunitari al capdavant de la cartera de Comerç i Seguretat Econòmica, amb què té la difícil missió de negociar durant els pròxims 90 dies el millor resultat possible en aquesta guerra comercial mundial iniciada per Donald Trump.
L’eslovac, amb quinze anys com a comissari, és el més veterà de l’equip d’Ursula von der Leyen
Sefcovic viatja avui per tercera vegada els últims mesos a Washington per reunir-se, demà, amb el seu homòleg dels Estats Units, el secretari de Comerç Howard Lutnick. L’últim cop que van parlar per telèfon va ser dos dies abans que Trump anunciés que congelava durant tres mesos els seus aranzels recíprocs a tot el món tret de la Xina, amb l’objectiu d’obrir-se a negociar. La UE va respondre amb un gest de bona voluntat i va suspendre també durant el mateix període el seu primer paquet d’aranzels valorats en 21.000 milions d’euros.
L’eslovac no és la figura més mediàtica de l’equip de Von der Leyen, però sí qui coneix millor com funciona Brussel·les. Als passadissos destaca pel seu sempitern somriure i les seves vistoses corbates. Fa la barbaritat de quinze anys que ocupa el càrrec de comissari europeu, des que Robert Fico el va seleccionar per substituir com a representant eslovac Ján Figel, que tornava a la política nacional. El 2009 Sefcovic es va estrenar a l’equip del portuguès José Manuel Durão Barroso amb la cartera d’ Educació, Formació, Cultura i Joventut. Després va continuar ocupant càrrecs de més importància sota el timó de Jean-Claude Juncker i d’ Ursula von der Leyen, fins al punt que va rebre l’encàrrec de supervisar les relacions amb el Regne Unit després del Brexit o el pacte verd, tan important en l’anterior legislatura.
És l’home més experimentat en l’equip de Von der Leyen, i si bé hi va haver certs dubtes al Parlament sobre la seva idoneïtat per repetir al càrrec per la seva proximitat personal al prorús Fico, la seva feina avala que ja no compta com a quota de partit. És, simplement, un buròcrata entre els comissaris, i Von der Leyen el vol amb ella. Té bona relació amb molts dels líders. Meloni, per exemple, el té en gran consideració. Ningú fins ara no ha qüestionat que hagi de ser ell qui s’encarregui de la resposta europea.
Ara, segons el portaveu de Comerç, Olof Gill, Sefcovic viatja de “bona fe” per trobar una solució que sigui tan beneficiosa per a la UE com per als EUA. Alguns diplomàtics a la capital comunitària el defineixen com el candidat idoni per a aquesta missió per la seva discreció, el seu pols ferm i la seva enorme paciència. No hi ha res que faci perdre els nervis a Sefcovic, ni tan sols els comentaris despectius de Trump, que parla de la UE com un invent per “fotre” els EUA o diu que la resta de països li volen “llepar el cul”. “Se’n necessiten dos per a un tango”, va resumir Sefcovic en una roda de premsa dilluns, després de presidir la reunió de ministres de Comerç.
Nascut fa 58 anys a Bratislava, va intentar –sense èxit– presentar-se a les eleccions presidencials el 2019. La primera vegada que es va interessar per la diplomàcia va ser als 12 anys, quan el seu pare li va regalar per Nadal un llibre on va aprendre coses dels viatges de Lord Essex a l’ Afganistan. Ha ocupat diversos càrrecs diplomàtics, entre els quals el d’ambaixador a Israel. Parla cinc idiomes – incloent-hi el rus, atès que va estudiar a Moscou– i, quan no ha de negociar sobre el futur comercial d’Europa, li agrada fer excursions amb els seus dos gossos o nedar. Ara com ara, l’esperen mesos amb molta feina.