bet365

La jutgessa de la dana denuncia que el Consell de Mazón “no va saber alertar”

Investigació de les riuades

La magistrada lamenta “la manifesta passivitat” de l’executiu valencià

GRAFCVA6983. VALÈNCIA, 09/04/2025.- El president de la Generalitat, Carlos Mazón, se reúne con organizaciones sindicales de bomberos forestales de la Comunitat Valenciana y presenta el acuerdo para la implantación del tercer turno. En la imagen Mazón a su llegada a la reunión. EFE/Ana Escobar

El president valencià,Carlos Mazón, en una imatge d’arxiu

Ana Escobar / EFE

La jutgessa d’instrucció del cas de la dana va tornar ahir a colpejar el relat de la Generalitat Valenciana sobre la gestió realitzada el dia 29 a l’afirmar que el Consell de Carlos Mazón “no va saber alertar” a la població. Aquesta conclusió forma part de la resposta de la magistrada, coneguda ahir, a la petició d’una de les acusacions populars, l’exercida per l’ Associació Liberum, d’indagar si el president del Govern central va convocar o no el Consell de Seguretat Nacional després de la catàstrofe. En una dura interlocutòria, Nuria Ruiz Tobarra descarta dirigir la investigació cap al Govern d’ Espanya i torna a insistir que l’obligació d’alertar i protegir la població era “competència exclusiva” de la Generalitat Valenciana que, segons relata, no va saber fer-ho. En el text, subratlla que “el desplaçament de responsabilitat al Govern central per la no declaració d’emergència nacional, no és sinó un reconeixement explícit de la manifesta passivitat de l’administració autonòmica, administració que no va saber alertar, ni en temps ni encertadament, la població, amb el resultat mortal conegut”.

Considera també que aquesta qüestió, la que el Govern estatal convoqués la Seguretat Nacional, està fora del procés penal i “manca de cap nexe causal amb les morts i les lesions” perquè, insisteix, la competència en matèria de Protecció Civil la confereix l’Estatut d’Autonomia en exclusiva a la Generalitat Valenciana. La magistrada recorda que és el Consell “l’ òrgan superior de direcció i coordinació de la protecció civil a la Comunitat Valenciana en l’àmbit de les seves competències, així ho estableix la llei de 2010 de Protecció Civil i Gestió d’ Emergències”. I que a la Conselleria competent en matèria de protecció civil “li correspon exercir el comandament únic de l’emergència dirigint els plans de protecció civil”. Per això aclareix a les parts que les proves que sol·licitin “ han de centrar-se en el referit nexe causal entre la inactivitat de qui s’atribueix la condició d’investigats (que són Salomé Pradas i Emilio Argüeso), la seva posició de garants i les morts”.

El president afirma que “és una falsedat” que estigués incomunicat durant el dia 29

Per a la jutgessa la declaració d’emergència nacional “ni es va declarar estatalment, ni es va proposar per l’administració autonòmica valenciana, de la qual formaven part els investigats, com a consellera i secretari autonòmic”. Va existir, afegeix, consens a nivell autonòmic i central “en què no era procedent la declaració d’emergència nacional, ni el dia 29 d’octubre, ni tampoc els dies posteriors”. En aquest punt puntualitza que aquella declaració “no era precisa per alertar la població i que s’adoptessin mesures d’autoprotecció”.

Però la interlocutòria va més enllà i apunta directament Carlos Mazón. Perquè recorda que el president de la Generalitat tenia competències per declarar la situació d’emergència catastròfica i tampoc no ho va fer, ni tan sols davant “la situació que es va desencadenar a posteriori, quan ja s’havia constatat un altíssim nombre de morts, les poblacions no estaven devastades, faltaven recursos essencials com llum, aigua, telèfon, els carrers d’alguna poblacions acumulaven tal nombre de cotxes que les persones no podien circular per elles, el fang ho inundava tot, les carreteres eren impracticables, ponts enderrocats, no hi havia servei de tren ni metro, es produïen pillatges i els voluntaris suplien la tardança en l’ajuda”. I retreu a aquesta acusació “la reiteració en l’atribució de responsabilitats a qui compareix com a testimoni”, amb referència a la delegada del Govern central, Pilar Bernabé.

L’esquerra afirma que Pradas va parlar amb Mazón un minut abans l’alerta per buscar la seva aprovació

Abans de conèixer-se aquesta interlocutòria, Carlos Mazón va defensar ahir que “és una falsedat que estigués incomunicat, no només no estava il·localitzat sinó que estava perfectament comunicat amb qui em va voler trucar”. Responia així a les preguntes sobre aquelles dues ocasions (19.10 i 19.36 hores) en què el dirigent popular no va atendre les dues trucades que va realitzar Salomé Pradas, que minuts abans havia estat alertada per la delegada del Govern del desbordament del barranc al seu pas per Paiporta i que començaven a aparèixer cadàvers a les aigües. Eren els moments més tensos en el Cecopi i la comunicació amb el president era complicada.

Un altre aspecte polèmic debatut ahir va ser el fet que Pradas parlés a les 20.10 hores del dia 29 amb el president, just un minut abans de llançar l’alerta. Fins aquest dimarts, d’aquesta trucada no es va saber res –ha estat la documentació lliurada per Pradas a la jutgessa la que l’ha tret a la llum–. Una circumstància que tant la secretària general del PSPV, Diana Morant, com el portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Joan Baldoví, entenen que no va ser casual. Molt clara va ser ahir la ministra que va donar a entendre que va ser Mazón qui va validar la tramesa definitiva del missatge. Per a Morant, aquesta trucada de les 20.10 “va condicionar absolutament” la tramesa de l’alerta. Des de la Generalitat Valenciana es va negar aquesta possibilitat, que vincularia al president en el procés de presa de decisió que està investigant la jutgessa d’instrucció i afavoriria en un futur la seva imputació. Fonts de l’entorn de Mazón van explicar que “com pot acreditar qualsevol tècnic i tots els membres i assistents al Cecopi, la tramesa del sistema ES-Alert no es va articular (ni moltíssim menys) en un minut”. I afegeixen que malgrat que l’ordre ja estava donada, a les 20.00 i després de la trucada del secretari d’Estat de Medi Ambient “ Pradas acudeix expressament a la sala on són els tècnics per apressar-los a accelerar el procés al màxim perquè li acabaven de comunicar que la presa de Forata podia col·lapsar”.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...