Malgrat que l’any que ve celebrarem el centenari del dia del Llibre, una iniciativa que el periodista valencià Vicente Clavel Andrés –impulsor de la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i fundador de l’editorial Cervantes– va començar a defensar el 1923 i va fer realitat tres anys més tard, la tradició de regalar roses com a gest d’amor és molt més antiga a la nostra ciutat. Ja al segle XV tenia lloc, als voltants de la Generalitat, la fira dels Enamorats; i està documentat el costum, dos-cents anys més tard, de regalar també roses a les dones que assistien a la missa de la capella de Sant Jordi el dia del sant. Carme Polo i Ricard Lobo, a Sant Jordi, llibres i roses (Viena), expliquen que la tradició es va estendre, popular, cap al 1914, amb la Mancomunitat, més de deu anys abans que es tornés part del contracte social regalar un llibre.
Aleshores, la Rambla de les Flors ja era tota una institució. I la progressiva desaparició de centenars d’horts, jardins, parcs i arbredes havia marcat el compàs del naixement de la metròpolis moderna. Amb la demolició de les muralles el 1854 va començar el lent procés de construir nous carrers i places i avingudes, per teixir els antics pobles i convertir-los en barris de la Ciutat Comtal. El Pla Cerdà va ser, com bé diu el títol del seu plànol més emblemàtic, un projecte de “reforma i eixamplament” dels “voltants de Barcelona”.
Van haver de passar moltes dècades perquè els ciutadans de Gràcia o del Poblenou se sentissin plenament barcelonins. Ildefons Cerdà havia previst que la nova urbs tindria a banda i banda dues grans reserves verdes: la muntanya de Montjuïc i el Gran Bosc a les ribes del riu Besòs. Però aquella idea no es va fer mai realitat. L’Exposició Universal del 1888 va canviar el destí de la nostra relació amb les plantes i els arbres: es va articular al voltant del parc de la Ciutadella, que continua sent el més important que tenim. El que sí que acabaria complint-se era el destí de la plaça de les Glòries com a centre urbà. La cruïlla de Diagonal, Meridiana i Gran Via serà el cor de Barcelona gairebé dos segles després de ser imaginat com a tal. Com la Sagrada Família: algunes idees són de realització exasperadament lenta.

Biblioteca J.V. Foix. Un nou espai ciutadà per al coneixement
Tres parcs marquen la història de Barcelona en tres segles consecutius: el de la Ciutadella el segle XIX, el de Montjuïc el XX i el de la plaça de les Glòries el XXI. Ja se sap que els esdeveniments internacionals van ser els motors que vam escollir sempre per als canvis profunds. Si la primera gran fira va transformar els volts del Born i va començar la metamorfosi del litoral, l’Exposició Internacional del 1929 va crear la plaça Espanya i va urbanitzar la muntanya a la qual serveix d’entrada. Les direccions de la modernització definitiva, després del franquisme, estaven marcades: els Jocs Olímpics van equipar esportivament i teatralment Montjuïc, un espai amb vocació també d’illa de museus, i van imaginar la Vila Olímpica al costat de la Ciutadella, orientant la domesticació de la platja cap al futur Fòrum Universal de les Cultures. Amb això no només va arribar la Diagonal fins al mar, sinó que la ciutat va començar finalment a sentir-se descentralitzada, global i, sobretot, gairebé acabada.
L’esdeveniment del 2004 va ser el menys reeixit de la sèrie que es va iniciar el 1888, però des d’aleshores el turisme i l’especulació van ser la part més visible de la marca Barcelona. Ni tan sols la crisi del 2008 no va evitar la pujada del metre quadrat. El 2013 van tancar la llibreria Catalònia i la Canuda; l’any següent, la Documenta va canviar la seva històrica seu propera a la Rambla per un nou local al carrer Pau Claris. D’aquesta manera s’accelerava la tendència que va començar amb la caiguda de les muralles: la distribució pel conjunt del teixit urbà de la memòria i de la identitat.
⁄ Els grans laboratoris urbans, junt amb les empreses, posen en diàleg el vessant humà i el no humà
Argumenta Joseph Rykwert a La idea de ciudad. Antropología de la forma urbana en Roma, Italia y el mundo antiguo (Sígueme) que els pobles sempre van néixer a partir dels solcs d’una arada, del traçat a la terra de la creu central i del perímetre de les muralles, en un gest que unia ritual fundacional i control polític i religiós. Aquells dos carrers centrals són el cardo i el decumanus dels romans. El carrer Llibreteria és part de l’antic Cardo Maximus de Barcino. La via de les llibreries, les papereries i les editorials de la Ciutat Comtal se superposava, per tant, amb l’eix sagrat. El mateix passa a moltes altres ciutats, des de Londres fins a Nàpols: els venedors de llibres i les col·leccions privades que donarien lloc a les biblioteques públiques es concentraven tradicionalment en aquest aquelarre simbòlic.
Es pot observar la història intel·lectual de Barcelona, particularment durant la democràcia, com un desplaçament radial dels agents culturals des del Barri Gòtic i la plaça Catalunya cap a tots els barris. Un escampall de les llibreries que ha seguit el camí que assenyalaven les biblioteques públiques, aquelles exploradores, aquelles ambaixades. Una expansió literària. L’any 2021 la pandèmia va catalitzar la descentralització de Sant Jordi: l’eix de la Rambla es va obrir cap al passeig de Gràcia, el passeig de Sant Joan, l’Arc de Triomf. Des d’aleshores totes les rambles i moltes places de la ciutat celebren la venda de llibres amb afluència massiva.

Passeig de Gràcia. La festa literària de Sant Jordi es descentralitza i creix, i s’obre des de la Rambla cap a Gràcia o l’Arc de Triomf
En paral·lel s’han desenvolupat les superilles i els eixos verds, amb una presència quotidiana de vegetació i de flors. I les biblioteques, com els parcs, s’han revestit d’una nova personalitat: la de refugis climàtics. Mentre les obres de la plaça de les Glòries anaven revelant el nou centre vegetal, cultural i social de Barcelona, on no podria faltar una gran llibreria al costat de les dues biblioteques que ja existien (els tres espais conviuen ara en el Disseny Hub), el 2023 la Gabriel García Márquez va guanyar el premi a millor biblioteca pública del món des del seu ancoratge al districte de Sant Martí. Ara s’acaba d’inaugurar la J.V. Foix a Sarrià. No se m’ocorre un millor exemple de distribució de l’accés al coneixement. Ni de democràcia.
Com que la història és una màquina imprevisible de generar sorpreses, amb les obertures pandèmiques de Finestres i Ona Llibres no es van acabar les inauguracions de grans llibreries barcelonines. A l’estiu naixerà la tercera gran seu de La Central al carrer Consell de Cent, molt a prop de l’altra gran clàssica de la ciutat, Laie, a l’equador entre Altaïr i Alibri, d’una banda, i Norma Comics i Gigamesh, de l’altra. Des d’aquest nou centre dilatat es poden dibuixar línies que configuren una constel·lació que ningú no podia imaginar. Els eixos verds es confonen amb els culturals: a la famosa ciutat dels quinze minuts tots tenim a prop de casa almenys un espai lletraferit i un altre vegetal.
⁄ En l’horitzó del centenari del 1929, Barcelona continua tenint dues ‘zones lab’, la Ciutadella i Montjuïc
En l’horitzó del centenari del 1929, constatem que tant de temps després Barcelona continua tenint dues zones lab on experimentar amb el futur. Les mateixes de sempre. La Ciutadella i Montjuïc. Aquí es planifica la gran ampliació del Museu Nacional i la necessària actualització de la Fira; allà, el nou campus del coneixement, amb la Biblioteca Central en el seu nucli. Però al segle XXI aquests grans laboratoris urbans ja no treballen com avantguardes aïllades que assagen barris que encara no existeixen, sinó que formen part d’una xarxa. Al Campus de la Diagonal conviuen la Universitat Politècnica de Catalunya amb la de Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center. A Diagonal Mar l’edifici de Telefónica és al costat del Campus Diagonal Besòs i de les Tres Xemeneies. I a Collserola, envoltats de pins, un grup d’humans dissenyen l’arquitectura avançada que uns quants robots imprimeixen a les instal·lacions de Valldaura Labs. Els nodes d’aquest embull de visions i sabers són les biblioteques i els jardins, que celebrem amb magnificència, una vegada a l’any, el dia de Sant Jordi.
Però els dies realment importants són els altres 364, quan per tot Barcelona centres culturals, estudis artístics, agències d’investigació, facultats universitàries, empreses petites i grans posen en diàleg el vessant humà i el no humà, els sabers i l’ecologia, el romanticisme i l’economia: la rosa i el llibre.