bet365

Totes les seus de la Generalitat tindran fibra òptica pública el 2031

Internet

El Govern preveu invertir més de 200 milions per desplegar una xarxa pròpia

Fotografias del nuevo CPD y l anueva Sala de Control del CTTI de la Generalitat situado en Hospitalet. 09-04-2025. Foto: Miquel Muñoz / Shooting

La sala de control del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat

Miquel Muñoz / Shooting

“Canviem el paradigma”. Així qualifica el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat, Albert Tort, una de les operacions tecnològiques més importants que el Govern ha posat en marxa aquesta legislatura per connectar les seves més de sis mil seus a la xarxa de fibra òptica de titularitat pública. Amb aquesta nova estratègia l’Administració catalana vol tenir més control i autonomia sobre aquesta infraestructura, a més de guanyar en seguretat i millorar-ne les prestacions amb internet d’alta velocitat per adaptar-se als futurs i exigents reptes digitals. Un altre objectiu respon a criteris econòmics a fi de reduir els costos actuals.

Avui dia la majoria d’aquests equipaments estan endollats a través de diferents contractes amb les operadores mitjançant el lloguer de la infraestructura. Ara l’Administració ha decidit fer aquest pas després de preparar el terreny i accelerar un altre dels seus projectes tecnològics més rellevants superant el desplegament de 8.000 quilòmetres de fibra òptica pública per a aquest any a tot Catalunya i assolir el 100% del territori català amb un punt d’accés a la xarxa d’alta velocitat abans de concloure aquest mandat.

Per fer-se una idea de la magnitud del projecte, actualment hi ha 745 seus connectades a internet amb gran amplada de banda a través d’una concessió mitjançant l’empresa pública Xarxa Oberta de Catalunya. I amb aquest projecte es preveu que un total de 5.419 equipaments utilitzin la nova xarxa, coneguda internament com a XCat Connecta. Majoritàriament, es tracta d’escoles i instituts –2.381–, però també hi ha instal·lacions considerades sensibles com els hospitals i els centres d’atenció primària –812– o fins a 78 comissaries. A més a més, aquesta actuació afecta dependències públiques com els 923 jutjats de pau, 140 parcs de bombers, 93 edificis administratius o 111 casals cívics que depenen de la Generalitat.

Un altre dels arguments esgrimits del Govern per tirar
endavant aquesta operació és l’estalvi econòmic. Segons els seus càlculs, suposaria una reducció de la despesa del 40%, amb què es passaria dels 32,60 milions previstos per a aquest any a 18,82 milions anuals a partir del 2031, és a dir, una reducció d’uns 13,78 milions a l’any.

Pel que fa al calendari, s’estima que els primers equipaments comencin a utilitzar la xarxa pública a partir del 2026, i es farà de manera progressiva amb l’objectiu que totes les seus de la Generalitat estiguin connectades a la nova infraestructura el 2031. Aquest projecte es desplegarà a través de tres licitacions amb una inversió de 200,92 milions. A començaments de la setmana passada, els responsables de telecomunicacions de l’Administració catalana van explicar aquestes novetats al sector a la seu del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Les operadores podran optar a aquest concurs, però la titularitat serà pública. Així, hi haurà un primer contracte, amb un valor estimat de 152,52 milions, destinat a gestionar el servei de connectivitat d’extrem a extrem, a dur a terme les feines de suport per estendre el cable i a fer les obres necessàries per connectar els punts de servei a la xarxa, entre altres tasques. Una altra licitació per 33,36 milions inclourà el manteniment de la infraestructura i una tercera, amb un cost de 15,04 milions, servirà per ajudar en la migració cap al nou model. Una de les novetats és que s’obre l’opció que diverses empreses es puguin presentar de manera conjunta per gestionar alguns dels serveis perquè són necessaris diferents perfils.

El Govern preveu que el concurs de connectivitat i desplegament de la xarxa s’adjudiqui el quart trimestre del 2025 perquè l’execució comenci el 2026 amb un primer paquet de mil seus i anar-n’hi incorporant un miler més anualment, fins a completar-les totes el 2031. De manera paral·lela, s’habilitarà una oficina per coordinar la posada en marxa d’aquesta infraestructura entre els actors implicats.

“Reduirem més de sis mil contractes –cada seu està connectada a la seva manera– a un d’únic que licita la Generalitat amb una infraestructura pròpia que ha de ser més resilient i ha de permetre que la connectivitat arribi a tots els racons del país”, destaca Albert Dalmau, el conseller de Presidència de la Generalitat. “És una decisió estratègica i un canvi substancial, a més de ser pioner a Espanya i a Europa amb la virtualització de la xarxa que permet adaptar-nos al trànsit segons les necessitats de les seus en cada moment. Tindrem més sobirania tecnològica, més seguretat i més bones prestacions”, afegeix Tort.

Com afectarà de manera concreta tot això els serveis públics i la ciutadania? Els responsables del Govern comenten que es millorarà la seguretat per protegir la informació davant els ciberatacs. Per exemple, la infraestructura s’ha dissenyat per incorporar capacitats d’encriptació quàntica a les comunicacions. D’altra banda, i amb la ment posada en el futur, la xarxa es prepararà per suportar la tecnologia més capdavantera, des del 5G fins a la intel·ligència artificial. A més a més, permetrà més flexibilitat i una connexió més ràpida.

Cristina Campillo, directora general d’Infraestructures Digitals de la Generalitat, detalla que si un centre d’investigació té una demanda concreta de més dades de les habituals, les podrà incrementar en uns quants clics. També posa com a exemple que durant la pandèmia al voltant de 1.200 escoles van necessitar augmentar la connectivitat d’entre 300 i 500 megues a una giga, cosa que va tardar uns tres mesos a fer-se efectiva i va costar quatre milions addicionals al pressupost anual. “El control de la xarxa ens donarà molta seguretat, més autonomia i estarà centralitzada, cosa que ens permet somiar amb més capacitats i prestacions en el conjunt dels serveis públics de Catalunya amb una despesa sostenible”, conclou Campillo.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...