bet365

Xoc de trens a la patronal

Cepyme

L’enfrontament entre la candidata de Garamendi i Cuerva per presidir la Cepyme tensa els empresaris

MADRID, SPAIN - MARCH 20: The president of Cepyme, Gerardo Cuerva (left), and the president of the CEOE, Antonio Garamendi (right), during the general assembly of the National Construction Confederation (CNC), at the headquarters of the CEOE, on 20 March, 2025 in Madrid, Spain. (Photo By Carlos Lujan/Europa Press via Getty Images)

Gerardo CuervaiAntonio Garamendi

Europa Press News / Getty

El que es preveia una més o menys anodina elecció del responsable de la Cepyme ha derivat en poc temps en una guerra interna a la patronal espanyola, amb dos bàndols ben definits, acusacions públiques, enfrontaments als òrgans de govern, exhibició creuada d’informes jurídics, denúncies de conflictes d’interessos i un mal ambient que preocupa molts empresaris.

Així van les coses a la patronal quan encara falta un mes per a les eleccions a la presidència de la Cepyme, el 20 de maig, i, a més, en un moment complex en què aquestes dues patronals han de fer front a una de les seves pors més profundes, el protagonisme a l’alça de la Pimec i Conpymes.

Ara mateix la sensació regnant és que Garamendi va apostar fort i de moment no li ha sortit res bé, de manera que ara en aquesta partida s’hi juga molt més. “S’ha convertit en un plebiscit per Garamendi”, indiquen alguns empresaris, que apunten a un escenari complex per a l’actual president de la CEOE si la seva candidata, Ángela de Miguel, no s’imposa. De retruc, sortiria debilitat per al present immediat i per a les eleccions a la CEOE de l’any que ve, uns comicis en què va preparar el terreny per tornar-se a presentar quan va eliminar la limitació dels dos mandats.

La primera crisi va esclatar al gener quan va sortir a la llum la maniobra de Garamendi per col·locar una persona de confiança al capdavant de la Cepyme. Alguna cosa s’havia trencat entre Garamendi i l’actual president, Gerardo Cuerva. Les divergències venien de lluny, però va sorprendre la contundència de Garamendi, que no va tenir empatx en un cara a cara amb Cuerva, quan li va demanar obertament que no es presentés a la reelecció. Oferta rebutjada de totes totes per Cuerva i començament del xoc de trens.

La jugada “s’ha convertit en un plebiscit per Garamendi”, afirmen alguns empresaris

Un episodi sonat es va viure en les agitades reunions del comitè executiu i la junta directiva de la Cepyme el 18 de febrer, en què Cuerva va imposar, encara que fos amb dificultats, un nou sistema de votació en què s’eliminava el vot per delegació a les eleccions a president. L’argument era que “hi ha hagut moltes pressions” per forçar el vot a moltes delegacions i que fixar un vot presencial les evitaria.

Cuerva guanyava una primera batalla, però va ser una victòria només provisional. Aviat es va truncar. Només uns dies més tard, i després que els dos bàndols exhibissin informes jurídics a favor i en contra de la modificació del règim intern, el 7 de març, Cuerva rectificava i suspenia aquests canvis. Una correcció que presentava com a mostra de bona voluntat i perquè “no es pugui interpretar com una decisió adoptada en benefici propi”.

Tot i això, la guerra va continuar. El pròxim capítol el van escriure una sèrie de denúncies tant a la candidata a què dona suport Garamendi, Ángela de Miguel, presidenta de la CEOE de Valladolid, com a figures de la seva confiança, com el president de l’ATA, Lorenzo Amor.

Tornant una mica enrere, és il·lustratiu el desenvolupament de la junta de la CEOE del 19 de febrer, l’endemà del canvi de normativa de vot a la Cepyme. En aquella reunió van xocar obertament Gerardo Cuerva i Miguel Garrido, el president de la patronal madrilenya (CEIM). Els dos vicepresidents de la CEOE, asseguts amb Garamendi, es van interpel·lar. Picabaralla que va interrompre Garamendi, que va afirmar que no deixaria que allò es convertís en un “galliner”, i va deixar anar una invectiva a Cuerva. Li va indicar que, si volia joc net, desconvoqués una reunió amb periodistes que estava prevista després de la trobada. Allà, Garamendi va demostrar un coneixement anticipat de l’agenda del rival.

Cuerva va modificar el sistema de votació i va haver de rectificar, però continua buscant vots per ser reelegit

La pugna Garamendi-Cuerva es pot llegir en diversos plans i un és el polític. Hi ha el terreny de l’enfrontament personal ( Cuerva desmarcant-se de la reforma laboral que va aprovar Garamendi és una cosa difícil de perdonar pel president de la CEOE). Un segon espai és l’intern, el control de l’organització, amb Garamendi gens satisfet amb el protagonisme que de vegades ha buscat Cuerva (com el manifest de la Cepyme contra el Govern presentat al juliol). El tercer terreny de joc és el polític, amb un Cuerva que situen en posicions més dures amb atacs frontals al Govern (que va acusar de mantenir “tesis comunistes”), molt en línia amb Ayuso, davant Garamendi, més moderat.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...