Va passar ja fa anys, quan la meva filla era adolescent. Jo estava preocupat. A les Fires de Girona s’estava posant de moda que els nens comencessin a sortir de nit als 13 i 14 anys (si no abans), per iniciar, amb un tip d’alcohol, el trànsit de la infantesa a l’edat adulta. En vaig parlar en una tertúlia de ràdio. Vaig lamentar que, amb l’aval dels poders públics i de la cultura dominant, els joves acabessin tancats en un món a part, una mena de pàtria de la nit centrada en l’alcohol, la música, el sexe casual i la droga. Al costat meu, un cèlebre tertulià, un catedràtic d’universitat de llengua ràpida, home culte i enginyós, va exclamar, per negar les meves pors: “Visca el carpe diem !” (es referia, per descomptat, a la deformació d’aquest lema llatí: cremar la vida a canvi de plaer; ja que els clàssics volien dir una altra cosa: “viu intensament cada instant”, cosa que està molt lluny de l’esclavitud hedonista).
Es va produir un breu silenci, que a la ràdio és molt sonor, i que jo vaig aprofitar per dir: “Això que proclames per les ones no ho has pas ensenyat als teus fills”. Jo sabia que el meu company de tertúlia havia educat els seus fills amb rigor i disciplina i que ells havien après a contenir-se i a esforçar-se; per això havien obtingut resultats acadèmics d’èxit. ¿I, doncs, per què aquell catedràtic defensava a la ràdio el contrari del que practicava a casa seva? Per la reputació que té entre nosaltres fer-se el modern, el liberal, l’iconoclasta, l’innovador, l’avantguardista, el diferent. D’aquí prové el concepte “creences de luxe”.

Com passa amb la roba de disseny, les elits culturals i socials anglosaxones (i, darrere d’elles les nostres) juguen a distingir-se de la gent “normal” amb unes creences de luxe que han servit per desmuntar els valors sobre la família, la religió, l’ensenyament, la sexualitat, les drogues, la cultura. Per exemple: quan tothom havia assumit la igualtat entre dones i homes, van sorgir les ideologies de gènere i la filosofia queer. Quan la igualtat social avançava gràcies a l’ascensor de l’ensenyament, diverses teories van qüestionar la pedagogia clàssica. El resultat d’aquest fenomen és un augment del desgavell social, del desconcert cultural, del nihilisme ambiental.
Quan tothom ha assumit el respecte a les opinions, les elits culturals han proposat cancel·lacions. Quan la igualtat racial començava a assumir-se, han propugnat identitats ètniques. Quan tothom va assumir la bellesa del “menys és més”, l’alta moda va ressuscitar el barroc. Quan la higiene arribava a les classes populars es va fer famós el grunge entre els actors, cantants i joves de casa bona.
El resultat són societats escèptiques, fragmentades, disperses, vulnerables, desconcertades
Quan els obrers accedien a la corbata, els progres entronitzaven la samarreta. Etcètera. Sempre hi ha teories, comportaments i modes que, mentre prestigien els exquisits, deixen en fora de joc les persones convencionals. Museus, universitats, alta moda i centres culturals abanderen aquesta desconstrucció obsessiva que ha servit, sobretot, per sembrar desconcert social.
Potser unes minories molt formades i confortablement instal·lades poden viure en la incertesa ètica i en el relativisme moral. Però les societats no resisteixen el desconcert sense fragmentar-se, paralitzar-se, perdre el nervi o fracassar. Tothom busca l’aprovació social. La gent no gosa quedar malament. Per això les creences de luxe tendeixen a popularitzar-se. Com passa amb la moda. Les tendències que s’entronitzen a les desfilades dels alts salons de ʲí o Nova York seran reproduïdes a les botigues de Zara o Mango amb teixits barats.
I de la mateixa manera que la roba d’avui serà obsoleta demà, també les creences de moda actuals passaran de moda quan tothom hi arribi. Una característica de les creences de luxe és que canvien constantment. Fabriquen sobretot societats escèptiques, fragmentades, disperses, vulnerables.
Després de molts anys de jugar a aquest joc, no pot estranyar que el pèndol es desplaci antipàticament a l’altra banda. La frivolitat cultural de les elits ha acabat produint un efecte rebot. Les elits no hi perdran gens amb el canvi. Sempre reben els mateixos: les classes mitjanes i populars surten molt perjudicades del llarg període de desconstrucció; i el cop de pèndol que ara arriba els tornarà a fer molt de mal.