Ronni Gamzu, ex director general del Centre Mèdic Sourasky de Tel-Aviv-Ichilov, una de les institucions mèdiques més grans d’Israel, va ser el responsable mèdic de la covid del país en la pandèmia i va acabar amb dures crítiques a la seva classe política. Fa unes setmanes va participar en una jornada de l’ IESE a Barcelona sobre la intel·ligència artificial (IA) i la sanitat.
ʰó
“Deixa que el sistema d’IA, que no coneix un sol cas sinó milers, et guiï per decidir”
En quines àrees de l’hospital s’està implantant la IA?
Estem intentant fer-ho en gairebé tots els llocs de l’hospital. Per exemple, a l’hora de classificar els pacients que van a urgències. És bo que el metge faci això, però la IA i les tecnologies poden fer-ho millor.
Amb quin tipus de dades?
Amb dades bàsiques, com els símptomes. Tot va al sistema:
la teva demografia i el teu historial. La IA et dirà si has d’anar a veure un cardiòleg o a la unitat
de cateterisme. Un altre exemple: si t’has de cuidar de 30 pacients en un departament de medicina interna, alguns es deterioraran, però tota l’estona ho comprovaràs. Estan monitorats, de manera que pots preguntar a la IA qui és el pacient que està en risc de deteriorament unes hores abans que passi.
Com se senten els metges interactuant amb la IA?
Al principi tenien por. Pensaven que serien reemplaçats i que necessitaven saber què hi havia a la caixa negra que és l’algoritme. Però, de mica en mica, s’han anat entrenant, perfeccionant, i ara entenen que la IA no els està reemplaçant, sinó que els està ajudant. És un sistema de suport en la presa de decisions. Així doncs, ara no hi estan en contra.
I els usuaris?
En qualsevol camp ja estan utilitzant IA. Quan compren amb Amazon o trien el seu viatge a l’estranger. Ara s’han acostumat al fet que és a tot arreu al seu voltant, de manera que ja no tenen por. Al contrari. Volen saber si ets prou innovador i utilitzes IA.
Per què és important la IA en un hospital?
Hem d’admetre que estem portant la medicina d’una manera antiquada. Hi ha una bretxa entre el que un metge hauria de fer i el que fa, perquè no pot analitzar tota la informació. Necessita un sistema de suport per a la presa de decisions.
És tan decisiu?
Si agafes un registre mèdic electrònic (EMR) i hi apareixen tots els senyals que indiquen que tens un infart de miocardi, podria donar-te l’alta a l’ EMR, perquè no m’aturarà. Els EMR d’avui dia són estúpids. No tenen intel·ligència. Potser és l’únic software que continua en la vida moderna amb què passa això.
Cap preocupació sobre la seguretat de la IA en la salut?
Si vol dir que, per utilitzar IA, haig d’anar al núvol, els núvols estan més protegits que els
sistemes locals. Amazon, Azure
o altres núvols tenen millors proteccions i millor ciberseguretat que la majoria dels hospitals.
Així doncs, no em fa res fer servir dades de registres mèdics basats en el web. Només cal assegu-
rar-se de transferir-los de manera segura.
Aquí hi va haver un atac greu contra l’hospital Clínic.
Però el ciberatac va ser contra les instal·lacions. Quants casos sap d’un ciberatac al web? D’aquí 10 o 20 anys, els hospitals seran plens d’aplicacions basades en el web.
De quines altres maneres pot ajudar la IA a la medicina?
Agafem, per exemple, el monitoratge continu de glucosa, que és un exemple extrem. Gairebé el 10% de la població és diabètica. Tindrem un control continu de la glucosa, per la qual cosa cal transferir les dades a un sistema que faci l’anàlisi.
Hi ha molt per renovar?
La innovació exigeix canvi de cultura, no només estudiar una cosa per intentar solucionar un problema. Per exemple, per què curo una fractura només amb escaiola? Això és el que l’ortopèdia ha estat fent els últims 100 anys. Però potser podem arreglar una fractura sense guix, amb un factor de creixement que puguem injectar i, en poques hores, la fractura es curarà.
Sembla ciència-ficció.
Aquesta ciència és gairebé com la ciència-ficció, i així és com vull que pensin els metges. Per fer
això cal un canvi de cultura, perquè els hospitals són entorns molt conservadors, amb moltes barreres.
La IA és una de les grans revolucions de la medicina?
Si ara anés a una sala de parts, els meus col·legues estan fent el mateix que jo fa 25 anys. Però si crec que alguna cosa va malament, no hi ha res com una eina matemàtica de suport per a la presa de decisions que m’alertarà.
La decisió final sempre la tindrà el metge?
Com amb un navegador del cotxe. Saps el camí i el software et diu que vagis per un altre lloc,
però no li fas cas i caus en un embús. Passa el mateix en medicina. Així doncs, deixa que el sistema d’IA, que no coneix només un cas, sinó milers de casos semblants, et guiï per si mateix.