La patronal espanyola CEOE es resisteix a cedir una plaça a la catalana Pimec a la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius ( CCNCC) i ha recorregut a la via judicial per frenar l’ordre del Ministeri de Treball que els obliga a negociar un nou repartiment de les vocalies d’aquest organisme consultiu. Per la seva banda, la patronal Cepyme també seguirà el mateix camí i ha decidit presentar un recurs semblant.
El recurs de la CEOE, avançat per bet365 , s’ha introduït davant la Sala Contenciosa Administrativa de l’ Audiència Nacional i suposa una ampliació d’un recurs anterior, que va ser el que es va presentar contra una ordre de l’agost del 2024, en què es regulaven les fórmules per al nomenament de vocalies en representació de la patronal en la comissió de convenis. A més, es reclama l’aplicació de mesures cautelars perquè se suspengui la posada en marxa de les ordres fins que no s’hagi resolt el recurs.
La patronal catalana de les pimes ho considera una iniciativa “sorprenent i preocupant”
Aquest moviment de la patronal espanyola mostra el que ja es preveia, la resistència de la CEOE i la Cepyme a cedir protagonisme a altres patronals, com és en aquest cas la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec). És una batalla que té diversos escenaris. Un és aquesta comissió dels convenis, però també té lloc al Consell Econòmic i Social (CES), i més endavant, probablement, s’entrarà en una zona encara més delicada, la representativitat en la negociació col·lectiva. Aquest és un tema essencial per a la CEOE.
En el seu recurs, la principal raó que esgrimeix la patronal espanyola és el de la representativitat de la Pimec, que consideren que és limitada i residual. Indica que la doctrina del Tribunal Suprem estableix que la representativitat no comporta automàticament el dret absolut a participar en òrgans consultius, sinó que ha de tenir-se en compte la proporcionalitat i l’àmbit territorial. I que, en aquest cas, no arriba als mínims requerits. Un segon argument és que la patronal catalana Pimec no pot participar en aquest òrgan perquè està integrada en una confederació d’àmbit estatal, com és Conpymes, cosa que la invalidaria per ocupar aquesta vocalia.
El nou repartiment suposaria previsiblement que, dels sis vocals de la comissió en representació de la patronal, quatre serien per a la CEOE, un per a la Cepyme, i un per a la Pimec. Actualment, la CEOE té cinc vocals, i la Cepyme, el restant. L’ordre del Ministeri de Treball va donar deu dies a les patronals per arribar a un acord, i en cas contrari, la decisió la prendria la direcció general de Treball.
La Pimec va qualificar la iniciativa de “sorprenent i preocupant”, perquè la CEOE ha recorregut a la via judicial en lloc d’“acceptar una representació empresarial més plural, democràtica i ajustada a la realitat”.
Aquesta comissió té funcions consultives sobre els convenis col·lectius i fa un observatori sobre la negociació col·lectiva.