bet365

Un Sant Jordi imbatible desborda la capacitat de Barcelona

La Diada de Sant Jordi

Una multitud omple el centre i posa al límit els carrers de la ciutat

FOTO ALEX GARCIA AMBIENTE DE LA DIADA DE SANT JORDI EN EL CENTRO DE BARCELONA. ROSAS Y LIBROS 2025/04/23

Malgrat les obres, la Rambla, un dels eixos principals deSant Jordi, va ser plena durant tota la jornada

Àlex Garcia

“A veure, que es posi algun agent també a la foto... Així! Molt millor! Oi?”, diu l’urbà que, amb el mòbil a la mà, està a punt de fotografiar una dotzena d’interns de la residència Urquinaona. Van tots en cadira de rodes empesos per familiars, educadores del centre, la fisioterapeuta... Encara no són les onze del matí i la Rambla ja baixa ben plena de gent. Ells s’han aturat per immortalitzar la seva diada. “Molt bé! Aquest és l’esperit de Sant Jordi”, diu l’urbà mentre torna el mòbil a una de les acompanyants. Tots contents.

La Rambla ja és un formiguer. “Hem sortit aviat i no
sé si podrem arribar fins a
Colom...”, comenta la Lidia, la fisioterapeuta. Alguns dels avis –un és Tomàs Martínez, jugador del Barça de mitjans dels seixanta– porten una rosa, d’altres un globus de propaganda... Van abrigats malgrat que el sol ja comença a escalfar. Beneït cel blau, després de tants Sant Jordis amenaçats per la pluja o directament passats per aigua. La jornada es presenta imbatible, almenys, quant al temps.

“Avui és el dia que els barcelonins tornen definitivament a fer-se seva la Rambla”

Prenent plaça Catalunya com a termòmetre del Sant Jordi barceloní, a primera hora del matí la jornada ja apunta a multitud. Alguns dels autors encara no han arribat i centenars de persones ja esperen les signatures. Travessar Pelai per continuar la ruta cap a la Rambla comença a ser un calvari. Cada pocs minuts,
algun autobús o algun vehicle queda aturat al pas de vianants i les persones continuen travessant com poden
esquivant vehicles. Més enllà, botzines.

A dins de la superilla gegant de Sant Jordi –des de Colom fins a plaça Catalunya i després fins a Diagonal per rambla Catalunya i passeig de Gràcia–, mig miler de parades de llibres i més de dos mil punts autoritzats de venda de roses (300 més que l’any passat) es distribueixen per tots els carrers. Cada vegada hi ha més gent passejant. Ja és millor deixar-se dur pel corrent que provar d’avançar-se o caminar en sentit contrari a la majoria.

Més enllà del centre, la multitud també va obligar a tallar el trànsit al passeig Fabra i Puig

Per un dia sembla que els barcelonins, per multitud, molesten els turistes. “La veritat és que la majoria no saben que avui és Sant Jordi ni com ho celebrem”, diu la guia oficial des de la caseta de la plaça Catalunya. Ella s’encarrega d’explicar-los que avui la gent es regala una rosa i un llibre i que els autobusos turístics paren a l’altra banda de la plaça.

“Avui és el dia que els barcelonins es tornen a fer seva la Rambla”, insisteix Xavi Masip, gerent d’ Amics de la Rambla, orgullós de l’entitat per la feina feta per evitar que el pols de Sant Jordi es desplacés per sobre de plaça Catalunya. Pel que sembla, ahir el pols va estar ben repartit arreu del centre i també pels districtes. Al cor de la Rambla, la Laura de Flors Maria-Laura no donava l’abast. L’ajudaven oncles, nebots i amigues. La seva besàvia ja venia flors. Després la seva àvia, la seva mare i ara ella. A les sis del matí ja estava al peu del canó, “ Sant Jordi és el dia en majúscules”. A sis euros la flor i el datàfon sense parar. Associacions d’estudiants les venien a cinc per finançar-se el viatge. D’altres, com les roses d’autor de Flors de Lis (de Sants però amb parada al carrer Diputació), a vint euros. A hora foscant també van caure alguns preus, malgrat que el balanç no podia ser millor. Segons el president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, a mitja tarda ja s’havien venut dos milions de roses.

El trànsit a la Diagonal, Gran Via, Balmes, València i Aragó posa a prova la paciència dels conductors

La multitud, doncs, per tot arreu, també cues per a les visites gratuïtes a l’Ajuntament i l’edifici de la Generalitat. “Cada any és igual”, reconeix el regidor de Prevenció, Seguretat i Convivència, Albert Batlle. Ve de l’ Ateneu amb una rosa a la mà. “Ara repartiré les meves”, diu.

Més enllà del centre, el passeig Fabra i Puig, entre Meridiana i la plaça Virrei Amat, es va haver de tallar al trànsit per la quantitat de gent que celebrava Sant Jordi. I, mentre la gent passejava i fluïa per la superilla literària, el trànsit pels principals eixos de la ciutat va posar al límit la paciència de conductors i usuaris d’autobusos. La banda sonora de la Diagonal entre Francesc Macià i passeig de Gràcia va ser la de les botzines. Gran Via, Balmes, Aragó i València van registrar problemes tot el dia i els encreuaments es van convertir en punts especialment crítics, amb cotxes contínuament atrapats a la intersecció i empitjorant més la situació.

A primera hora del matí centenars de persones ja esperaven a la plaça Catalunya una firma per als llibres

L’afluència massiva de ciutadans també va obligar a
tancar l’accés a l’estació de l’L3 a la rambla Catalunya
ja a les 15.30 hores, quan la
superilla encara no havia registrat el moment de màxima afluència.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...