bet365

Costa-Gavras i la mort digna

Estrena d’‘ El último suspiro ’

El cineasta, de 92 anys, aborda el dret a les cures pal·liatives

El cineasta Costa-Gavras fotografiado en Francia el pasado marzo

El cineasta Costa-Gavras fotografiado en Francia el pasado marzo

La mort és un tema que preocupa “molt” l’incombustible Costa- Gavras, un cineasta que als 92 anys pot presumir d’una salut física i intel·lectual excel·lent. “En soc conscient, però tinc una edat en què el final s’acosta cada dia que passa”, diu amb resignació i un somriure. Presenta nova pel·lícula, El último suspiro , i publica en espanyol el seu llibre de memòries Ve adonde sea imposible llegar. ( Edicions Providence), en el qual repassa la seva vida des que va deixar la seva Grècia natal per convertir-se en director de cinema a París.

Al film, el francogrec aborda el dret a la mort digna i les cures pal·liatives en una història desbordant de vida en què regna l’escolta i l’acompanyament mutu. No en va, està inspirada en el llibre homònim de l’escriptor Régis Debray i el metge Claude Grange, que explica casos reals de pacients que s’enfrontaven amb els seus últims dies d’existència.

El realitzador torna a donar una altra lliçó del compromís social i polític que caracteritza la seva filmografia per mitjà de la relació entre en Fabrice, un filòsof que descobreix que pot estar malalt, i l’Augustin, responsable d’una unitat de pal·liatius. “La lectura del llibre em va permetre explorar una situació que al final ens afectarà a tots tard o d’hora. Vaig descobrir un món que no coneixia i vaig trobar una veritat extraordinària en cada cas“, explica el director d’obres mestres com ara Z , Desaparecido , Estado de sitio o é , el qual revela: “Jo sempre intento fer pel·lícules que tractin temes que m’afectin personalment, amb què senti una connexió”.

Amb aquest relat profundament humà i farcit d’una sensibilitat exquisida va concursar per la Concha d’Or al Festival de Sant Sebastià i va voler que els metges i infermeres que apareixen amb els actors protagonistes –magnífics Denis Podalydès i Kad Merad– fossin persones reals.

Costa- Gavras creu que hi ha hagut grans canvis en la societat amb el tema de la mort. “Abans hi havia cerimònies més pomposes, ara tot és més ràpid. Un mor i l’ envien directament al cementiri”, opina sobre un afer crucial sobre el qual han reflexionat recentment Pedro Almodóvar, amb La habitación de al lado , o Carlos Marques-Marcet, amb el musical Polvo serán .

“Abans hi havia cerimònies més pomposes, ara mor algú i l’envien directament al cementiri”

Es queixa que els polítics no volen parlar d’un tema que evidencia les mancances del sistema sanitari per afrontar amb dignitat l’última etapa de la vida. “A França fa més de dos anys que proven d’aprovar lleis i no ho aconsegueixen. Els polítics no saben com abordar el problema”. Per això, defensa la necessitat que els estats ofereixin llocs per rebre assistència per morir a les persones que no volen continuar vivint, però que no volen ni suïcidar-se ni imposar una responsabilitat als seus éssers estimats. “Que puguis demanar-ho i tres minuts més tard... s’ha acabat”.

I continua: “El problema és que no hem acceptat mai la mort com un fet social que ens passarà a tots. Des que som petits ens fiquen un terror terrible a la mort, intentem no parlar-ne i per això vivim com si no hagués de passar mai, però sí. Volem tenir una mort digna o estar absolutament terroritzats? Jo crec que val més preparar-se, decidir un dia i que no sigui una cosa tan catastròfica, sinó una cosa que doni pas a la nostàlgia, que d’alguna manera és la continuació de l’amor”, raona.

En Fabrice s’interessa cada vegada més per les cures pal·liatives i acompanya el metge en les visites als pacients. Els testimonis li serveixen per actualitzar un llibre que va publicar fa dues dècades i amb què pretén obrir un debat. L’Augustin, encarnat per Kad Merad, exhibeix una humanitat exemplar als seus pacients, mirant-los als ulls. Ell, al principi, no s’havia interessat per les cures pal·liatives i tot comença quan una amiga seva, interpretada per Charlotte Rampling, li demana ajuda per morir, després d’assabentar-se que ja no té esperança.

“Una persona pròxima a mi que sabia que moriria ens deia: ‘no deixeu que me’n vagi’ i és impossible. És una cosa que no pots aturar i és una situació terrible tant per a la persona que s’està morint com per als que l’envolten. És injust que fem sentir culpables a qui ens sobreviu”, clama el director, que entén que és un tema que pot allunyar al principi alguns espectadors de les sales. Tot i això, per ell el més important és que la pel·lícula “estigui feta” i existeixi.

Costa- Gavras va embastant una sèrie de casos tràgics, no exempts d’humor, que van des del de la família que s’entremet i demana que es continuï un tractament que no és efectiu, passant pel d’una dona a qui li costa que li donin l’alta perquè vol acabar els seus dies a casa per menjar unes ostres “contraindicades”. El final que tria el personatge d’Ángela Molina a la pell d’una matriarca gitana que enganya la seva família i que se’n vol anar aviat ballant i cantant, o el més tràgic, que incumbeix a una jove que sent ràbia quan sap que li queda poc temps de vida.

“És necessari estar preparat per morir; amb dignitat, valentia i un somriure”

El cineasta apunta que sumar anys fa que siguem més crítics, “també et tornes menys fanàtic i no hi ha veritats absolutes”.
Sobre el pas del temps, explica que l’aterreix “l’arribada del
declivi, i necessitar ajuda perquè m’ajudin a rentar-me o alimentar-me. Per això vull poder decidir quan i com morir, sense patiment, amb dignitat, valentia i un somriure”.

I parla del portuguès Manoel de Oliveira –mort als 106 anys– com un cineasta a qui li agradaria emular. “Seria un miracle”, manifesta. Per això, “mentre pugui, vull continuar explicant històries”.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...