bet365

Fins on es pot confiar en la Xina

UNA NIT A LA TERRA

Fins on es pot confiar en la Xina
Redactor jefe de Internacional

La brutal política aranzelària de Trump ha posat Pequín al centre del tauler mundial i ha situat la Unió Europea davant un dilema: saber fins on pot arribar en les seves relacions amb la superpotència manufacturera que és la Xina.

Trabajadores de la construcción en el distrito financiero de Pekín

Treballadors de la construcció al districte financer de Pekin

Getty Images

Thomas L. Friedman, periodista del New York Times i divulgador liberal, va visitar fa uns dies el campus de Huawei a Shanghai. En va sortir tan impressionat que va escriure un article que va titular: “Acabo de veure el futur. No era a Amèrica”. Friedman és bo amb els títols. El 2005 va batejar el seu llibre més famós La Tierra es plana , metàfora d’una globalització ideal que ell veia com un joc en què tots competien en igualtat d’oportunitats.

Friedman va sortir fascinat del campus de Huawei, però també pertorbat per la sensació de poder que li va transmetre: un centenar d’edificis amb laboratoris per a 35.000 científics, tot connectat per monoraïl. Huawei, empresa d’infraestructures per a la informació i les telecomunicacions, era el 2019 una amenaça per a la seguretat nacional dels Estats Units. Washington la va acusar d’espionatge industrial, la va expulsar dels EUA i en va bloquejar l’accés a moltes tecnologies.

Huawei ha superat el tràngol amb l’ajuda de l’ Estat xinès, s’ha fet més forta, i Friedman conclou que Donald Trump no en tindrà prou amb aixecar muralles amb els aranzels per guanyar la cursa a la Xina. Per aconseguir-ho hauria de formar centenars de milers d’enginyers i matemàtics, crear ecosistemes de manufactures avançades i un agressiu model d’innovació com el que ha permès l’aparició d’empreses com ara DeepSeek.

Si us sorprèn veure a un liberal del vell ordre parlar bé de la Xina en plena tempesta aranzelària, hauríeu de llegir també Martin Wolf, apòstol del liberalisme econòmic des de les pàgines del Financial Times . Wolf també ha passat uns dies a la Xina per constatar que el país asiàtic i la Unió Europea tenen alguna cosa en comú. Tots dos, cada un des de perspectives diferents, volen conservar el món que Donald Trump vol destruir.

Anar a la Xina, com hi acaba d’anar Pedro Sánchez, quan els Estats Units tanquen les portes als teus productes, és raonable i arriscat. Raonable perquè, com explicava en aquest diari l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, negar la importància de la Xina com a interlocutor comercial és no voler veure que el món ha canviat. “Alguns van creure que la Xina no aniria més enllà de les manufactures barates i avui rivalitza amb els Estats Units en el desenvolupament tecnològic... Ja no és el segle XX”.

Pequín no cedeix a la fúria de Washington i confia que els EUA s’acabin movent

Però hi ha raons per a un enamorament entre europeus i xinesos? Si un fa abstracció que parlem d’una dictadura, a primera vista sí. Els Estats Units suposen el 15% del comerç mundial. Si els països que representen el 85% restant es mantinguessin ferms a continuar operant amb el vell sistema i el recurs al dret internacional, el model de comerç liberal continuaria vigent malgrat els americans.

Però obrir-se a la Xina té els seus riscos. L’èxit de Pequín ha estat el de copiar i millorar l’estratègia dels tigres asiàtics ( Corea del Sud, Taiwan, Singapur i Hong Kong) durant la dècada dels cinquanta, que partia d’una exportació que aprofitava els baixos costos de la mà d’obra local. L’estratègia va treure centenars de milions d’asiàtics de la pobresa, però els ha fet molt dependents dels mercats exteriors. Ha funcionat fins que els països occidentals han dit prou, pressionats per la pèrdua d’indústries i ocupació. En el cas dels Estats Units, la reacció ha estat aparatosa i serà molt dolorosa per a l’economia mundial.

L’alternativa de la Xina per garantir la continuïtat del seu creixement sense sobresaltar Occident seria que Pequín rebaixés el pes de les exportacions i li donés més espai a la demanda interna, al consum domèstic. Però, per raons socials i culturals, li està costant molt d’aconseguir-ho. És més fàcil per a ells insistir en el mètode habitual: subvencionar la manufactura i inundar amb productes barats els mercats que continuen més o menys oberts.

Des del punt de vista de la Unió Europea, la Xina és un dilema. Pot ser el millor amic i alhora el pitjor enemic. En teoria, res que no es pugui resoldre en discussions multilaterals, aquest mètode que tant detesta avui l’Administració americana.

El problema és que la pugna que lliura Trump contra la Xina sembla un combat a vida o mort. Com en un western o en una pel·lícula de kung fu. Pau Pujolàs, l’economista de Solsona que treballa a la McMaster University i a qui els homes que envolten Trump citen com a autoritat per justificar la política aranzelària –malgrat que ell assegura que han fet el que els dona la gana– ha explicat que els aranzels aplicats a la Xina (un 145%, a què Pequín ha respost amb un 125%) tenen poc sentit.

Sembla que els aranzels aplicats a la Xina busquen la desvinculació de les dues grans economies

En realitat, no sembla que els aranzels de Trump a la Xina estiguin dissenyats per corregir el dèficit comercial. Semblen més aviat una fórmula per desvincular ( decoupling ) de manera definitiva a la Xina dels Estats Units. I són una invitació per a la Xina a recórrer a l’esperit de resistència a què tant li agrada apel·lar a Xi Jinping per aguantar ferms. No cediran.

La Xina ja festeja la Unió Europea i ha cridat a altres damnificats per les polítiques de Trump com el Vietnam o Cambodja a coordinar les seves polítiques. Ha fet picades d’ullet als maltractats aliats dels EUA a la zona, com ara el Japó o Corea del Sud. Els europeus ens hem acostumat a mirar la Xina com a una è del centre, sempre a Occident. Però és obvi que això ja s’ha acabat. La Xina és una superpotència i el centre del món és més a prop d’ells que no pas de nosaltres.

Lee también

Guerra atòmica comercial

Ramon Aymerich
President Donald Trump speaks during an event to announce new tariffs in the Rose Garden at the White House, Wednesday, April 2, 2025, in Washington. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...